...sudut berkongsi ilmu...sudut berkongsi info...sudut bertukar-tukar pendapat & sudut suke-suke...jom follow aku...

Followers

CLICK

Saturday, 12 November 2011

China Hasilkan Beras Palsu Daripada Plastik

salam n selamat ptg semue...
dulu aku de kongsi pasal  ApE???!!!....AyAm recycle????
(lh klik kt tajuk 2 utk bace)...
so ptg ni aku tjumpe lg 1 bende...iaitu BERAS PALSU...
pe kejadah ni beb...
aku dpt tau dr web http://aduhaimedia.com/ ...
harap pihak web 2 halalkn utk pkongsian ni...
so jom bace lanjut di bwh ni...click on this pic.

China Menghasilkan Beras daripada Plastik?

Media Singapura baru-baru ini telah melaporkan bahawa China sedang menghasilkan beras palsu.
Beberapa syarikat di China telah terlibat selama bertahun-tahun dalam pelbagai skandal yang melibatkan barang palsu atau tercemar. Mungkin yang paling berbahaya daripada bahan-bahan palsu yang melibatkan makanan, termasuklah susu tiruan pada 2008, Kemudian terkenal di mana susu buatan China ditemui mengandungi racun melamin. Akhirnya telah menyebabkanh 290 ribu orang jatuh sakit dan 11 kes kematian telah dilaporkan.

Kini terdapat laporan daripada media Singapura bahawa China kini sedang menghasilkan beras palsu, yang berpotensi sangat berbahaya kepada sesiapa yang memakannya.

Daripada artikel Korea: Mingguan Hong Kong
Beras Plastic China
Menurut Bahasa Korea “Mingguan Hong Kong”, Media Singapura menyatakan bahawa beras palsu sedang diedarkan di bandar Taiyuan China, iaitu di sebuah wilayah di Shaanxi. “Nasi” yang dihasilkan merupakan gabungan daripada kentang, keledek, dan plastik. Ia dibentuk dengan cara mencampurkan kentang dan keledek dan dijadikan bentuk seperti biji beras, kemudiannya dicampurkan sejenis resin sintetik dari sumber industri. Nasi yang dihasilkan seolah-olah sama seperti dari beras biasa, malah sukar untuk dikenalpasti setelah dimasak. Resin sintetik tersebut juga boleh menjadi sesuatu yang berbahaya jika diambil.

Seorang pegawai Restoran China Association mengatakan bahawa jika memakan tiga mangkuk nasi palsu ini seolah-olah seperti kita memakan satu beg plastik. Betapa seriusnya masalah ini, apabila dia turut memberitahu nanti akan wujud kilang-kilang akan menghasilkan beras tersebut. Sementara itu, harga yang murah beras palsu tersebut membolehkan pengilang dan pemborong mendapat keuntungan yang besar.
Vietnam Semakin Prihatin atas Keselamatan Makanan

Di Vietnam juga terdapat pelbagai laporan media tentang makanan tercemar, sehingga ramai orang mula bimbang tentang keselamatan bekalan makanan.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...